Spannende ontwikkelingen in saaiste experiment ooit

In het pekdruppelexperiment in Dublin is na 69 jaar een druppel gevallen. En meer: de gebeurtenis is voor de allereerste keer vastgelegd op camera.

Het pekdruppelexperiment, bestaande uit een glazen stolp met pek dat o-zo-langzaam druppelt, wil aantonen dat pek in feite een zeer dikke vloeistof is die uiteindelijk druppels vormt. En dat is na 69 jaar ook effectief aangetoond door de val van een druppel op 11 juli rond 17 uur. Een historische gebeurtenis die bovendien op beeld werd vastgelegd.


Het pekdruppelexperiment in Dublin werd in 1944 opgezet in Trinity College. Het is het jongere broertje van het experiment in Australië dat al sinds 1927 loopt aan de universiteit van Queensland in Brisbane en dat door Guinness World Records erkend wordt als ’s werelds langstlopende laboratoriumexperiment. De Australische fysicaprofessor Thomas Parnell (1881-1948) zette het experiment op omdat hij wilde bewijzen dat alledaagse materialen verrassende eigenschappen kunnen hebben. In de voorbije 86 jaar leverde het experiment acht druppels. De negende staat op het punt om elk moment te vallen.

De val van een druppel werd in 2000 gemist omdat de webcam op dat moment offline was. Hoewel het voor een druppel 7 tot 13 jaar duurt om zich te vormen, duurt het amper een tiende van een seconde om te vallen.

Ook nieuwsgierig naar de val van een druppel. Het Australische experiment is nog steeds live te volgen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content