Soms zijn we wat meer muis en wat minder aap

Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Wij mensen zijn niet zo uniek dat wij op alle niveaus anders reageren dan andere dieren.

Psycholoog Rudi D’Hooge van de KU Leuven stelde met zijn team vast dat de hersenen van mensen en muizen op vergelijkbare wijze opereren als ze hun weg moeten zoeken in een doolhof. Wat vreemd misschien, al was het maar omdat de prefrontale cortex van de hersenen, die bij ons zo belangrijk is, véél kleiner is bij muizen.

In het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences stellen de onderzoekers dat de grootte van de prefrontale cortex invloed heeft op de snelheid waarmee een individu zijn weg vindt in een doolhof – bij mensen gaat dat sneller dan bij muizen. Maar na verloop van tijd beginnen automatismen te spelen, zowel voor mensen als muizen. U kent dat gevoel wel: in het begin moet u in een nieuwe stad constant alert zijn om niet verloren te lopen, maar na verloop van tijd gaat het gemakkelijker. Bij muizen is dat ook zo.

Uniek voor de mens
Voor de velen onder ons die de mens graag als iets unieks presenteren, is er ook goed nieuws, eveneens afkomstig van de KU Leuven. Neurofysioloog Wim Vanduffel en zijn collega’s schrijven in de Journal of Neuroscience dat mensen minstens twee netwerken in hun hersenschors hebben die niet bestaan bij resusapen, wat impliceert dat ze waarschijnlijk pas tijdens het mens worden zijn ontstaan. De splitsing tussen de evolutionaire takken richting mens en resusaap zou al 25 miljoen jaar geleden zijn gebeurd – een lange periode, waarin veel veranderingen mogelijk zijn.

Het onderzoek steunde op het meten van de hersenactiviteit van mensen en apen tijdens het kijken naar een film. De ‘netwerken’ in de studie hebben betrekking op zones in de hersenen die samen actief zijn, ook als hun drager niets opvallends doet. Uiteraard wordt vermoed dat de nieuwe netwerken te maken hebben met onze grote intelligentie. De meeste netwerken in de hersenen zijn overigens gelijk voor mensen en apen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content