Sojoez met drie kosmonauten gelanceerd naar ISS

29/05/13 om 00:14 - Bijgewerkt om 00:14

Op de basisBajkonoer in Kazakhstan is een Sojoez-rakket gelanceerd met aan boord een internationale bemanning van drie kosmonauten. Bestemming is het internationaal ruimtestation ISS.

Sojoez met drie kosmonauten gelanceerd naar ISS

© Reuters

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa bekendgemaakt. De Sojoez TMA-09M werd gelanceerd om 20.31 uur GMT. Aan boord bevindt zich een internationale bemanning, met naast de 36-jarige Rus Fedor Joertsjhikhin, de Italiaan Luca Parmitano - de eerste Europeaan na zowat een jaar - en de Amerikaanse Karen Nyberg.

Expresvlucht

Het vastkoppelen aan het ISS is woensdag rond 02.16 uur GMT voorzien, na een vlucht van iets meer dan zes uur. Het is de tweede 'expresvlucht' van een bemande Sojoez. Tot voor maart duurde de reis bijna twee dagen. Die tijdwinst is mogelijk door technische verbeteringen aan de Sojoez-kapsule, die slechts vier omwentelingen rond de aarde nodig heeft, tegenover 34 vroeger.

In het ISS vervoegen de drie ruimtevaarders de Russen Pavel Vinogradov en Alexandre Missourkin en de Amerikaan Chris Cassidy. De laatste Europeaan in het ISS was de Nederlander André Kuiper, die op 1 juli 2012 terugkeerde naar de Aarde. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners