Sneltest voor diagnose malaria kan beter

© ImageGlobe

In ontwikkelingslanden gebruikt men voor de diagnose van malaria dikwijls een zogenaamde sneltest.

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die door muggen wordt overgedragen. De ziekte is wereldwijd doodsoorzaak nummer één, met jaarlijks naar schatting bijna 800.000 slachtoffers. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt nu aan om malaria alleen te behandelen als een diagnose door laboratoriumonderzoek is bevestigd.

In ontwikkelingslanden gebruikt men daarvoor dikwijls een zogenaamde sneltest, waarvoor minder mensen en middelen nodig zijn dan voor een klassieke diagnose. Maar die test is niet zonder fouten, onder meer omdat hij bij een hoge parasietenbelasting een vals negatief resultaat kan geven.

Leesbril
Philippe Gillet van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen maakte met een aantal collega’s een uitgebreide analyse van de sneltest, waarover hij regelmatig rapporteerde in de Malaria Journal. Hij legde een rist tekortkomingen bloot. Soms ook verrassende, zoals dat mensen die eigenlijk een leesbril nodig hebben – maar in de tropen moeten ze het vaak zonder stellen – de test niet altijd accuraat kunnen aflezen.

Gebruikersvriendelijkheid is een nobel streven, maar het kan ook doorwrochte resultaten opleveren die gebruik moeilijker maken in plaats van gemakkelijker. Dat was het geval met de spulletjes die ontwikkeld waren om een bloeddruppel op het testplaatje te brengen: ze waren onhandiger dan een klassieke pipet. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content