Sneller genezen door hongerdieet

Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Voeding kan het herstelproces van zwaar zieke mensen vertragen.

De ploeg van Greet Van den Berghe van het Laboratorium voor Intensieve Geneeskunde van de KU Leuven onderzoekt in welke mate het niet toedienen van intraveneuze voeding het herstel van patiënten op intensieve zorg kan versnellen.

Voeding kan het natuurlijke opruim- en recycleersysteem van cellen verstoren, terwijl vasten het systeem activeert. Voorlopig is het nog niet aan de orde dat patiënten op een hongerdieet zouden worden gezet, maar als beperkte voeding het genezingsproces kan versnellen, zal dat een belangrijk thema in het medische debat worden.

Ziek zijn is stress

Daarnaast ontdekte Van den Berghe ook dat als iemand ziek wordt, zijn lichaam daar op dezelfde manier op reageert als op een klassieke bedreiging.

Volgens de algemene inzichten wordt een bedreiging opgevangen door het opdrijven van de productie van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Op de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis krijgen patiënten soms extra cortisol toegediend om adequaat op hun probleem te kunnen reageren.

Maar volgens Van den Berghe is dat niet nodig. In New England Journal of Medicine stellen zij en haar collega’s dat zwaar zieke patiënten een rem zetten op de afbraak van cortisol in hun lichaam, waardoor het hormoon langer effect kan hebben. De rem is een gevolg van het uitschakelen van stoffen die het hormoon afbreken.

Het inzicht suggereert dat de klassieke procedure om extra cortisol toe te dienen overbodig is, en misschien zelfs tot extra neveneffecten kan leiden omdat je zo een te hoge dosis van het stresshormoon in het lichaam veroorzaakt. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content