Smaak van bier windt mannelijke hersenen op

© Thinkstock

Slechts een klein beetje proeven van een biertje is voldoende om het brein in extase te brengen en aan te zetten tot meer.

Hoewel de eerste slok bier zelden als lekker ervaren wordt, blijven de meesten het verder drinken. Een wetenschappelijke studie van de Geneeskundige Universiteit van Indiana toont aan dat de bittere smaak en de chemicaliën in het bier dopamine in onze hersenen aanmaken, een door het brein geproduceerde stof die een gelukzalig gevoel creëert. Dopamine wordt aangemaakt bij verliefdheid, maar ook bij drugs, zoals alcohol. En dat gevoel verklaart waarom we bier blijven drinken.

Eerder onderzoek toonde al aan dat het vrijkomen van dopamine in de hersenen te linken is aan verslavend gedrag. Het gelukzalige gevoel dat gecreëerd wordt door alcohol en drugs stimuleert ons lichaam om verder te gaan. Voor alcoholisten is het zien of ruiken van bier al genoeg voor de hersenen om dopamine aan te maken en het aanzetten tot drinken te stimuleren. Het Amerikaanse wetenschapsteam wou weten of de smaak van bier eenzelfde effect zou veroorzaken.

15 milliliter bier volstaat
Voor de studie werden 94 mannen onderzocht. Hun alcoholgebruik varieerde van bijna niets tot zeer veel. De Amerikaanse wetenschappers sproeiden twee maal 15 milliliter vloeistof binnen een tijdspanne van 15 minuten op de tong van de proefpersonen. De vloeistof kon bier, water of de zoete sportdrank Gatorade zijn. Tijdens het hele proces werden de hersenen van de deelnemers aan een PET-scan onderworpen. Na het onderzoek werd de mannen gevraagd een vragenlijst in te vullen. Zo moesten zij een beschrijving geven van de smaak van de vloeistof en zeggen hoeveel zin zij hadden om bier te drinken.

Het wetenschapsteam stelde vast dat wanneer de tong van de mannen met bier besproeit werd al na enkele tellen dopamine werd geproduceerd. Bij water en Gatorade bleef dat effect uit. Door de kleine hoeveelheid die toegediend werd, kon het effect van dronkenschap op de hersenen uitgesloten worden. De smaak van bier alleen is dus al voldoende om een gelukzalig gevoel op te wekken en de zin naar meer aan te wakkeren, concludeerden de wetenschappers.

Geluk als motivatie
Tevens duit het onderzoek ook aan waarom mensen met een familiegeschiedenis van alcoholisme twee maal zoveel kans hebben zelf verslaafd te geraken. Mannen waarbij alcoholisme in de familiegeschiedenis voorkwam, produceerden immers een opvallend hogere hoeveelheid dopamine nadat ze bier geproefd hadden. Zelfs de hevige drinkers zonder alcoholisme in de familiegeschiedenis produceerden niet zoveel dopamine. Uit deze resultaten besloten de wetenschappers dat erfelijke factoren een grotere rol spelen in de reactie van de hersenen op bier dan persoonlijk gedrag.

Dat verklaart meteen ook waarom het voor sommigen zo moeilijk is om nuchter te blijven. Het onderzoek maakte immers duidelijk dat het effect van alcohol niet nodig is. De zintuigelijke informatie die doet denken aan bier volstaat om dopamine te produceren. En niet toegeven aan het gelukkige gevoel dat daarbij ontstaat is een zware opgave. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content