Sluimerende virussen wakker maken in strijd tegen aids

22/08/12 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

De inspanningen om aids te liquideren moeten absoluut worden volgehouden.

Sluimerende virussen wakker maken in strijd tegen aids

© Science Photo Library

Er is een nieuwe strategie in de strijd tegen het aidsvirus: men activeert sluimerende viruscellen, zodat het afweersysteem ze kan detecteren en vervolgens elimineren. Die strategie is belangrijk bij patiënten die al met antivirale middelen behandeld worden. Want het is zo goed als onmogelijk om het virus helemaal uit een lichaam te verwijderen, zodat behandeling nodig blijft - meestal levenslang.

Volgens virologe Carine Van Lint van de Université Libre de Bruxelles en een aantal collega's zijn moleculen bekend als inhibitoren van histone-methyltransferasen uitermate geschikt om sluimerende viruscellen nieuw leven in te blazen. In het vakblad AIDS beschrijven ze hoe een behandeling met de moleculen opnieuw virusdeeltjes zichtbaar maakt in patiënten bij wie al een tijdje geen virusdeeltjes meer konden worden aangetoond.

Het doel van de ingreep is te trachten het lichaam van patiënten aidsvrij te maken - iets wat maar niet wil lukken. Want aids kan als ziekte wel onder controle gehouden worden, maar aidspatiënten moeten constant met zware medicijnen behandeld worden om normaal te kunnen leven.

In het vakblad Nature Reviews Immunology breken Van Lint en haar collega's een lans voor meer aandacht voor dit aspect van de strijd tegen het virus. In totaal zijn er zeven prioritaire onderzoeksdomeinen, waarvan er twee toegespitst zijn op enerzijds het identificeren van reservoirs van slapende aidscellen in patiënten en anderzijds op het zoeken naar middelen om die sluimerende cellen aan te pakken.

Patiënten die denken dat ze niet meer ziek zijn, en die stoppen met hun medicatie, kunnen bij de minste problemen opnieuw aids krijgen. Een eenvoudige verkoudheid zou volstaan om de virusdeeltjes weer actief te maken. Met de bestaande middelen zou het meer dan 60 jaar duren om alle virusdeeltjes in een lichaam te liquideren.

Een internationale ploeg van Artsen zonder Grenzen, onder wie Bart Janssens van de Belgische afdeling, waarschuwt er in het wetenschappelijke topvakblad Science voor dat de inspanningen om aids in ontwikkelingslanden onder controle te krijgen niet mogen verzwakken. De programma's werpen eindelijk vruchten af, onder meer omdat de acties zo gedecentraliseerd zijn dat mensen zich minder ver hoeven te verplaatsen voor een behandeling. (DD)

Lees meer over:

Onze partners