Slechts vier alternatieve behandelingen voor dementie helpen zeker

Geneesmiddelen kunnen mensen met dementie niet echt helpen. Maar ook van de vele alternatieve aanpakken staat niet altijd vast dat ze echt werken, meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Het kenniscentrum onderzocht dertig vormen van behandeling van mensen met dementie. Die behandelingen gebeuren zonder geneesmiddelen en zijn gericht op het helpen van mensen met dementie en hun verzorgers.

Werking snoezelen en co niet bewezen

Slechts voor vier behandelingen zijn er voldoende wetenschappelijke bewijzen dat ze echt helpen. ‘De gegevens over andere behandelingen zijn van een te zwakke kwaliteit om aanbevelingen te kunnen doen’, staat in het persbericht van het KCE.

Die andere behandelingen zijn bijvoorbeeld licht-, muziek-en aromatherapie, snoezelen, massage, acupunctuur en aangepaste voeding.

Lichamelijke beweging positief

Mensen met dementie zijn wel geholpen met lichaamsbeweging. Dat verbetert de lichamelijke conditie en het psychisch welzijn. Cognitieve stimulering, bijvoorbeeld via woordspelletjes, heeft dan weer een positief effect op korte termijn op de patiënt met dementie. Langetermijneffecten zijn niet bewezen.

Omgeving

Vooral ondersteuning voor de omgeving blijkt doeltreffend te zijn, aldus het KCE. ‘Het opleiden en psychosociaal ondersteunen van de mantelzorger heeft onmiskenbaar een positief effect op de patiënt met dementie en zijn omgeving’, luidt het.

En als ook zorgverleners in instellingen een opleiding krijgen, vermindert het gebruik van dwangmaatregelen. Het kenniscentrum benadrukt dat de behandelingen best aangepast worden aan de individuele behoeften van de patiënt en zijn omgeving. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content