Sla munt uit je scriptie

04/06/10 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

De Vlaamse Scriptieprijs lanceert zijn campagne voor de Scriptieprijs 2010.

Sla munt uit je scriptie

Met de slogan 'Share your knowledge!' heeft de Vlaamse Scriptieprijs zijn campagne gelanceerd voor de Scriptieprijs 2010. Deelnemers maken kans op een geldprijs van 2500 euro.

De Scriptieprijs, die dit jaar haar negende editie viert, was oorspronkelijk een initiatief van het Fonds Pascal Decroos, een vzw die ijvert voor meer kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen. Sinds 2005 wordt de Vlaamse Scriptieprijs georganiseerd door de Scriptie vzw.

Springplank

Dankzij de Scriptieprijs krijgen de betere scripties veel media-aandacht waarbij het onderwerp extra in de verf wordt gezet. Bovendien kan het voor pas afgestudeerden dienen als springplank naar een verdere carrière. Koen De Vlieger-De Wilde, winnaar in 2003 met een thesis over de adelijke levensstijl van de familie d'Ursel in de 18e eeuw, is ervan overtuigd dat zijn scriptie de reden is dat hij nu beheerder is van het kasteel d'Ursel in Bornem. Bovendien werd zijn scriptie als boek uitgegeven door de Koninklijke Vlaamse Academie.

Media-aandacht

Eva Bossuyt schreef in 2006 een scriptie over de seksualiteitsbeleving van bewoners van rust- en verzorgingstehuizen. De media-aandacht die haar scriptie te beurt viel hielp niet alleen om het taboe rond het thema te doorbreken, ze hield er ook een job aan over als freelance lesgever van Sensoa, een Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Hoe deelnemen?

Elke kandidaat mag een journalistiek artikel van maximum 7000 tekens over de scriptie insturen. Voor 11 oktober 2010 moet het persartikel samen met de scriptie op de website van de Vlaamse Scriptieprijs (www.scriptieprijs.be) geüpload worden.

Volgens de Scriptieprijs onderscheiden genomineerden en winnaars zich door het persartikel zo vlot, leesbaar en nieuwswaardig mogelijk op te stellen. De uitdaging is dus het abstracte wetenschappelijke werk toegankelijk te maken.

Nog prijzen

Naast de overkoepelende Vlaamse Scriptieprijs kunnen studenten ook meedingen naar de Agoriaprijs, de Eosprijs en de Klasseprijs. Wie een scriptie rond technologie & innovatie, exacte wetenschappen of onderwijskunde en didactiek schreef maakt respectievelijk kans op 500 euro, een mini-laptop of een citytrip.

Tanguy Laudelout

Lees meer over:

Onze partners