Sigarettenrook tast genen niet-rokers aan

Wetenschappers hebben een verandering in de genetische activiteit ontdekt bij niet-rokers die aan sigarettenrook worden blootgesteld. Dat meldt Time Magazine.

De blootstelling aan sigarettenrook bij niet-rokers werd al eerder in verband gebracht met een hoger risico op bepaalde longziektes zoals longkanker, maar een biologische verklaring voor deze correlatie was er tot nog toe nog niet. Nu hebben Amerikaanse wetenschappers voor het eerst een mogelijke verklaring gevonden.

Bij 121 vrijwilligers, onder wie rokers en niet-rokers, werden de luchtwegencellen onderzocht op genetische activiteit. Ook urinestalen werden afgenomen om de hoeveelheid nicotine en zijn metabolieten te meten zodat de onderzoekers een objectief beeld hadden van de mate van blootstelling aan sigarettenrook.

Luchtwegencellen zijn de eerste cellen die met sigarettenrook in aanraking komen, zowel bij het rechtsreeks als onrechtstreeks inademen van sigarettenrook. De onderzoekers gingen er dan ook van uit dat elke aftakeling van de longfunctie die geassocieerd wordt met kanker of longziektes, met deze cellen zou beginnen.
Deze hypothese werd door de studie bevestigd. De onderzoekers onderwierpen alle 25.0000 geïdentificeerde genen van de luchtwegencellen aan een onderzoek en onderscheidden de genen die actief werden wanneer sigarettenrook werd ingeademd. 378 genen waren actief bij de rokers, maar niet actief in de cellen van de niet-rokers. Niet-rokers die aan sigarettenrook werden blootgesteld, deelden 34 procent van de actieve genen met de niet-rokers, 11 procent kwam overeen met die van de rokers.

Uit de resultaten blijkt dus dat de genetische veranderingen bij de niet-rokers die aan sigarettenrook werden blootgesteld die van de rokers imiteren en een eerste stap zijn naar een eventuele latere longziekte. Een volgend onderzoek moet nu uitwijzen wat de effecten van de genetische veranderingen op het longweefsel zijn.

Onomkeerbaar

“Longcellen zijn zeer gevoelig. Of je nu zelf rookt of blootgesteld wordt aan sigarettenrook, je longcellen weten het maar al te goed en zullen reageren”, zegt Ronald Crystal van het Weill Cornell Medical College.

Het is niet duidelijk hoe lang de veranderde genetische activiteit aanhoudt, maar eerder onderzoek heeft aangetoond dat, tenminste bij rokers, sommige veranderingen mogelijk onomkeerbaar zijn. De longfunctie bij rokers takelt sneller af dan bij niet-rokers en zelfs al stoppen ze met roken, kunnen ze nooit meer hetzelfde longfunctieniveau bereiken als diegenen die nooit een sigaret opstaken.

De resultaten van het onderzoek kunnen dokters in de toekomst mogelijk helpen om aan de hand van de genetische opmaak van een patiënt het risico te bepalen op een longziekte en hen de gepaste medicijnen te geven om de gevaarlijke effecten van nicotine op de cellen te onderdrukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content