Sexy vogels zijn slechte vliegers

16/06/10 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Vogels met kleurrijke vleugels betalen een prijs voor hun schoonheid.

Sexy vogels zijn slechte vliegers

Vogels met kleurrijke vleugels betalen een prijs voor hun schoonheid. Ze zijn namelijk slechtere vliegers dan hun minder mooie soortgenoten, meldt de BBC.

Tot deze conclusie kwamen Amerikaanse wetenschappers na een studie van Amerikaanse Distelvinken, die in het wetenschappelijke tijdschrift Naturwissenschaften verscheen.

De wetenschappers onderzochten wat er gebeurt als de vogels een dieet rijk aan carotenoïden krijgen. Dat zijn gele tot roodachtige kleurstoffen die in het natuurlijk voedsel van de vogels voorkomen en in het lichaam worden omgezet om mannetjes glanzende en kleurrijke veren te geven. De mannetjes hebben dankzij de aanwezigheid van grote hoeveelheden carotenoïden een competitief en seksueel voordeel. Mannelijke vogels met kleurige veren worden door de vrouwtjes immers beschouwd als seksueel aantrekkelijker.

Maar uit de studie blijkt dat de hoge aanwezigheid van het pigment ook de vliegspieren van de vogels aantast. De vogels die een rijk dieet aan carotenoïden kregen, waren opvallend kleurrijker en hadden fellere gele vleugels dan de controlegroep, maar ze produceerden ook hogere hoeveelheden aan spierafbrekende enzymen omdat carotenoïden op lange termijn toxisch worden.

Echte kwaliteit

Dit betekent echter niet noodzakelijk dat de kleurrijkste vogels ook het zwakst zijn of het minst in staat zijn om zich te reproduceren, maar wel dat de mannetjes een hoge prijs moeten betalen voor hun kleurrijke vleugels. Alleen de sterkste mannetjes die het best in staat zijn om met de negatieve effecten van het pigment om te gaan, zullen voldoende carotenoïde kunnen opnemen om hun pluimage kleur te geven. De felle kleuren van een mannetje zijn dus een échte indicatie van kwaliteit.

Lees meer over:

Onze partners