Seks is dodelijk

Jagende vleermuizen oriënteren zich op het geluid van copulerende vliegjes.

Paren is in de natuur een gevaarlijke onderneming, want tijdens de daad stel je je kwetsbaar op, niet alleen omdat je niet goed meer op de omgeving let, ook omdat je dikwijls meer beweegt of meer lawaai maakt dan gewoonlijk – dat is niet alleen in de mensenwereld de regel. Het is de reden waarom de meeste paringen in de natuur uiterst kort duren.

Biologen, nooit te beroerd om grote inspanningen te leveren om interessante fenomenen bloot te leggen, filmden de bewegingen van 9000 vliegen in een koeienstal, waarin ook vleermuizen leefden. Zolang de vliegen niet vlogen en gewoon op het dak en de muren van de stal rondliepen, konden de vleermuizen hen niet vinden – het weerkaatsen van hun stralen op de wanden maskeerde elk teken van de aanwezigheid van een vlieg.

Maar volgens het vakblad Current Biology veranderde alles op het ogenblik dat een vlieg een geschikte partner voor een copulatie vond. Een kwart van de parende vliegen werd aangevallen door een vleermuis, en vijf procent werd effectief gevangen en opgegeten.

Vooral de mannetjes produceren tijdens een paring een waarschijnlijk als opgewonden te beschrijven geluid. Door een combinatie van experimenten met dode vliegjes en luidsprekertjes konden de onderzoekers aantonen dat de vleermuizen effectief het geluid van de mannetjes oppikken. Vliegenmannen zouden dus beter zwijgen als ze op een vrouwtje zitten. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content