Schip zinkt? Mannen redden eerst hun eigen hachje

© Reuters

Vrouwen en kinderen eerst bij een schipbreuk? Vergeet dat maar. De mannen aan boord hebben meestal de neiging om eerst zichzelf in veiligheid te brengen, stelt een nieuwe studie.

De ramp met de Titanic, toen vrouwen en kinderen voor mochten, is een uitzondering. Dat blijkt uit een analyse van achttien scheepsrampen door Zweedse wetenschappers.

Uit de studie blijkt dat de mannen aan boord bij een schipbreuk twee keer meer kans hebben om het ongeval te overleven dan de vrouwen. Kinderen hebben de kleinste overlevingskans.

Titanic

Er zijn wel uitzonderingen, zo ontdekten wetenschappers van de universiteit van Uppsala toen ze de overlevingsgraad van 15.000 schipbreukelingen tussen 1852 en 2011 analyseerden.

Zo overleefde 70 procent van de vrouwen en kinderen de ramp met de Titanic in 1912, tegen 20 procent van de mannen. Ook bij de ramp met de Birkenhead, een schip dat in 1852 zonk in de Indische Oceaan, lag de overlevingsgraad bij vrouwen hoger dan die bij de mannen.

Bij elf andere onderzochte scheepsrampen kwamen de mannen er procentueel beter vanaf. In de vijf laatste gevallen was het verschil in overlevingsgraad in het algemeen te klein.

Costa Concordia

Ook de kapitein en zijn bemanning blijken overigens vooral aan zichzelf te denken. Hun overlevingsgraad ligt hoger dan die van de passagiers. Bij de ramp met het cruiseschip Costa Concordia begin 2012 nog, verliet de kapitein het schip en liet hij de 4.200 passagiers achter. Tweeëndertig passagiers kwamen toen om.

Gelijkaardige verschillen in overlevingskansen tussen de sekses werden opgetekend bij studies naar het menselijke gedrag bij natuurrampen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content