Schietpartij Arizona mogelijk gevolgen voor ruimtevaart

10/01/11 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

Omdat Congreslid Gabrielle Giffords getrouwd is met een astronaut, kan de schietpartij in Arizona ook gevolgen hebben voor de ruimtevaart.

Schietpartij Arizona mogelijk gevolgen voor ruimtevaart

© Reuters

Giffords is de echtgenote van de Amerikaanse astronaut Mark Kelly. Deze veteraan van drie shuttlevluchten is aangewezen als gezagvoerder van de in principe laatste shuttlevlucht, die van het ruimteveer Endeavour dat op 1 april naar het Internationaal Ruimtestation ISS had moeten vertrekken.

Door de aanhoudende problemen met het ruimteveer is de startdatum al verschillende keren opgeschoven. Ook de vooropgestelde lanceerdatum van 3 februari zal wellicht niet gehaald worden door de blijvende problemen met de externe brandstoftank.

Het uitstel voor de Endeavour heeft voor Kelly normaal het gevolg dat hij meer tijd met zijn dierbaren kan doorbrengen.

Tweelingbroer
Psychologisch alvast ook getroffen is de schoonbroer van Giffords, Scott Kelly. Hij is de tweelingbroer van Mark Kelly en hij is momenteel één van de zes opvarenden van het ISS. "Wat is er aan de hand in ons land dat zo'n goed iemand (Giffords) het voorwerp kan zijn van zo'n zinloos geweld?", zo vroeg de ISS-bewoner zich af op Facebook.

NASA-hoofd Charles Bolden, destijds gezagvoerder van Dirk Frimout, noemde in een mededeling Giffords "een persoonlijke vriendin", een "krachtige voorvechtster" van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma en een "lid van de NASA-familie".

Giffords heeft de subcommissie voor lucht- en ruimtevaart van het Huis van Afgevaardigden voorgezeten.

Onze partners