's Werelds oudste lederen schoen ontdekt

10/06/10 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

De ultieme vintageschoen voor modeliefhebbers...

's Werelds oudste lederen schoen ontdekt

Een doctoraatsstudent archeologie heeft in een Armeense grot de oudste lederen schoen ontdekt.

De perfect bewaarde schoen is 5.500 jaar oud en dus een paar eeuwen ouder dan de schoenen van de gletsjermummie die in 1991 in de Oostenrijkse Alpen gevonden werd. Dat schrijft onderzoeker Ron Pinhasi van de universiteit van het Ierse Cork in een artikel voor het tijdschrift PLoS One.

De schoen met maat 37 is gemaakt van een stuk koehuid en werd waarschijnlijk door een vrouw gedragen die het schoeisel begroef in de grot als onderdeel van een mysterieus ritueel. De grot bevatte ook drie poten met elk de schedel van een kind en containers met gerst, tarwe en abrikozen.

"Aanvankelijk dachten we dat de schoen zo'n 600 à 700 jaar oud was aangezien ze in zo'n goede staat verkeerde", zegt Pinhasi. "We waren allemaal heel erg opgetogen toen we ontdekten dat de schoen dateert van 3.500 voor Christus en dat het de oudste lederen schoen ooit gevonden is."

Dankzij de koele en droge omstandigheden in de grot bleef de schoen goed bewaard. Ook een dikke laag schaapsmest boven de schoen heeft bijgedragen aan de perfecte staat van het schoeisel.

Lees meer over:

Onze partners