's Werelds krachtigste telescoop maakt jacht op kometen

18/06/10 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Britse wetenschappers hebben 's werelds krachtigste camera in gebruik genomen om de vele geheimen van het universum te ontrafelen.

's Werelds krachtigste telescoop maakt jacht op kometen

Op de vulkaan Haleakala op het Hawaiiaanse eiland Maui is een telescoop met 's werelds krachtigste camera operationeel. De Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS), bekend als de PS1, moet wetenschappers meer inzicht bieden in de levenscycli van sterrenstelsels en de mysteries van donkere materie, die de evolutie van de kosmos beïnvloedt. PS1 moet ook (potentieel gevaarlijke) kometen en asteroïden opsporen.

De telescoop heeft een camera van 1.400-megapixel wat 150 keer meer pixels is dan de gemiddelde camera. Hij is van op zijn basis in Hawaii in staat om gedetailleerde beelden van bijna driekwart van de nachtelijke hemel te verzamelen.

Wetenschappers zullen voortaan toegang kunnen krijgen tot gebieden van de hemel op een detailniveau dat voorheen onmogelijk was.

Het heeft meer dan tien jaar geduurd om de telescoop te ontwikkelen. De PS1 is een experimenteel prototype voor een nog grotere telescoop die in de toekomst zal worden gebouwd en die vier keer de kracht van de PS1 zal hebben.

Lees meer over:

Onze partners