Russische missie naar marsmaan Phobos is mislukt

© Reuters

De Russische Marssonde Phobos-Grunt lijkt definitief verloren en zal vermoedelijk op de Aarde terugvallen.

De kansen op redding van de Russische Marssonde Phobos-Grunt zijn “zeer, zeer gering”, zo liet een bron binnen de Russische ruimtevaart weten.

De Phobos-Grunt werd eerder vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. Maar de onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos. Meerdere pogingen om telemetrische data van het 120 miljoen euro kostende ruimtetuig te verkrijgen zijn mislukt. De kansen op een redding zijn “zeer, zeer gering”, zo luidde het in Rusland. Schattingen over de tijd waarin de Phobos-Grunt in de te lage baan kan blijven rondwentelen vooraleer op Aarde terug te vallen lopen uiteen van drie dagen tot meerdere weken.

Als de Phobos-Grunt op onze planeet zou terugvallen, gaat dit waarschijnlijk rimpelloos en ongemerkt gebeuren, zoals met de Duitse röntgensatelliet Rosat eind oktober, zo heeft woordvoeder Andreas Schutz van het Duitse ruimtevaartbureau DLR laten weten. Dat er aan boord van de dertien ton wegende Russische sonde radioactief kobalt 57 is, verandert daar niets aan. “Het zijn maar enkele milligrammen kobalt die voor wetenschappelijke doeleinden aan boord zijn. Zelfs als Phobos-Grunt de atmosfeer weer zou induiken, zou dit volledig uiteenvallen”, verzekerde de woordvoerder.

Rusland gaat door met bemane missie naar ISS

Phobos-Grunt is de eerste Russische Marsmissie sinds de missie Mars-96, waarin ook België participeerde. Bedoeling van Phobos-Grunt, gebouwd door het het ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, was in augustus 2014 stalen van Phobos naar de Aarde te brengen. Bovendien moest de Chinese dochtersonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen.

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos zegt ondertussen verder te gaan met de voorbereidingen van een bemande missie naar het Internationaal Ruimtestation ISS. De Sojoez-raket moet op 14 november op Bajkonoer vertrekken. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content