Russische Marssonde vliegt verkeerd na lancering

Het is de eerste interplanetaire missie van Rusland in twee decennia.

Een Russische Marssonde naar Phobos, een maan van de planeet Mars, is meteen na lancering uit koers geraakt. Volgens Russisch ruimtevaartagentschap Roskosmos is de oorzaak van de verkeerde koers vermoedelijk een defecte motor. Ingenieurs hebben drie dagen de tijd om de sonde, die nu in een baan om de Aarde draait, alsnog op koers te brengen vooraleer de batterijen op zijn.

De marssonde werd in de nacht van dinsdag op woensdag met behulp van een Russische Zenit-raket gelanceerd van op de basis Bajkonoer in Kazachstan. De sonde koppelde zich nadien nog zoals gepland los van de raket.

Het ruimtetuig zou na een 33 maanden lange reis een bodemstaaltje van de Martiaanse maan moeten terugbrengen naar de Aarde. In oktober 2012 zou de Phobos in een baan om de rode planeet moeten komen om er in februari 2013 te landen. Als alles goed gaat, zouden de maansamples in minder dan drie jaar op Aarde kunnen zijn.

Ambitieus
Wetenschappers hopen dat de bodemstalen nieuwe inzichten zullen bieden in het ontstaan van de 27 km brede maan. De missie bevat bovendien de eerste Chinese Marssatelliet, Yinghuo-1.

Het project ‘Phobos-Grunt’ is de meest ambitieuze ruimtereis voor Rusland in jaren. Sinds de jaren 60 heeft Rusland geen enkele van zijn 16 missies naar de rode planeet succesvol afgerond. De meest recent onderneming – de Mars-96 – werd vernietigd tijdens een mislukte lancering in 1996. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content