Rusland wijt raketmislukkingen aan buitenlandse sabotage

10/01/12 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

De directeur van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft geopperd dat buitenlandse mogendheden misschien de oorzaak kunnen zijn van de serie mislukkingen in de Russische ruimtevaart.

In een interview met de Russische krant Izvestija legt Vladimir Popovkin uit, niet te kunnen snappen waarom meerdere lanceringen van ruimtetuigen misliepen precies op het ogenblik dat die tuigen niet binnen het zicht van de Russische radars waren.

"Het is niet geweten waarom de incidenten met onze ruimtetuigen zich juist voordoen wanneer zij de voor Rusland 'donkere' kant van de Aarde overvliegen, waar wij de tuigen niet zien en waar wij geen
telemetrische data ontvangen", zei de topman van Roscosmos.

Allusie op de VS
"Ik wil niemand beschuldigen, maar er zijn tegenwoordig zeer krachtige middelen om van op de Aarde invloed te hebben op ruimteschepen en waarvan het gebruik niet uit te sluiten is", voegde Popovkin eraan toe in een klaarblijkelijke allusie op de VS. Die zijn met Rusland de grootste ruimtevaartmogendheid ter wereld.

Eén van de grootste mislukkingen is het feit dat de Marssonde Phobos-Grunt niet uit een lage baan rondom de Aarde is geraakt. Volgens Popovkin weten de deskundigen nog steeds niet waarom de motoren van het tuig niet zijn aangefloept.

Vorig jaar heeft Moskou 33 ruimtetuigen gelanceerd. Vijf keer faalde de poging. (Belga/TE)

Onze partners