Ruimtevaart dreigt slachtoffer te worden van Oekraïne-crisis

Ook het Internationaal Ruimtestation ISS ontsnapt niet aan de crisis in Oekraïne © EPA

Rusland dreigt zich tegen 2020 terug te trekken uit het Internationaal Ruimtestation ISS. Het wil zich naar eigen zeggen toeleggen op andere ruimtevaartprojecten.

Rusland slaat daarmee het aanbod van de Verenigde Staten af om minstens tot 2024 samen te werken in het ruimtestation. Vermoed wordt dat de Russische stap een protestactie is tegen de economische sancties van de Verenigde Staten en Europa in de Oekraïne-crisis.

“We gaan ervan uit dat we het ISS maar tot 2020 nodig zullen hebben”, zei vicepremier Dmitri Rogozin aan het persagentschap Interfax. “We willen het geld investeren in andere ruimtevaarprojecten”. Verwacht wordt dat het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos binnenkort die plannen uit de doeken zal doen.

Rogozin sluit niet uit dat Moskou het Russische deel van het ISS alleen verder zal beheren. “Het Russische segment kan onafhankelijk van het Amerikaanse bestaan, maar het Amerikaanse kan niet zonder het Russische”.

In januari hadden de Amerikaanse regering en het ruimtevaartbureau NASA beslist de financiering van ISS met minstens vier jaar te verlengen zodat het tot minstens 2024 operationeel kan blijven.

Naast de NASA als grootste financier nemen Rusland, Japan, Canada en landen van het Europese Ruimtevaartbureau ESA (met België als prominente partner) deel in het ISS. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content