Ruimtetelescoop kiekt de 'muil van het beest'

30/01/15 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:42

Sommigen zien er de hand van God in, anderen de muil van een gevaarlijk kosmisch beest: de komeetglobule CG4 werd nooit eerder zo gedetailleerd op beeld vastgelegd.

Ruimtetelescoop kiekt de 'muil van het beest'

De komeetglobule CG4 © AFP

Een gigantische komeetglobule, bekend als de 'muil van het beest' of 'de hand van God' is voor het eerst in detail gefotografeerd door de in Chili gevestigde Very Large Telescope van de European Southern Observatory (ESO).

Hoewel ze de naam 'komeetglobule' draagt, heeft de nevel in feite niets te maken met kometen. De naam is gebaseerd op het uitzicht van de nevel, die voor het eerst werd ontdekt door de UK Schmidt Telescope in Australië. Waarom komeetglobules er zo uitzien, is echter ook voor wetenschappers een raadsel.

Gas- en stofnevel

Komeetglobule CG4 ziet er spectaculair en helder uit, maar is in werkelijkheid een donkere wolk van ruimtestof en gas waar sterren zich vormen. De nevel is zo'n twee lichtjaren breed en bevat een massa van 100 keer onze zon. Ze is gelegen in het sterrenbeeld Achtersteven en bevindt zich op zo'n 1.300 lichtjaren van de Aarde.

De foto maakt deel uit van het ESO-programma 'Kosmische Pareltjes', waarbij de telescoop spectaculaire of interessante objecten in de ruimte in beeld brengt op een moment dat ze niet kan worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden.

Lees meer over:

Onze partners