Ruimtetelescoop Kepler vindt planetenstelsel met twee zonnen

29/08/12 om 02:04 - Bijgewerkt om 02:04

De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler heeft een planetensysteem gevonden met twee zonnen. Eén van de planeten bevindt zich zelfs in de leefbare zone.

Ruimtetelescoop Kepler vindt planetenstelsel met twee zonnen

© NASA

In systeem Kepler-47 cirkelen minstens twee planten rond een dubbelster. Eén van die planeten zich zelfs in de zogenaamde 'Goldilocks'-zone - niet te ver van de sterren, maar ook niet te dichtbij - waar theoretisch leven mogelijk is.

Systeem zoals het onze

In dit geval is dat leven er niet, bericht de onderzoeksgroep rond astronoom Jerome Orosz van de San Diego State University in het Amerikaanse vakblad Science. Maar de ontdekking toont wel aan dat zich rondom een dubbelster een planetensysteem zoals het onze kan zijn.

Kepler-47 bevindt zich ongeveer 5000 lichtjaar bij ons vandaan, in het sterrenbeeld Zwaan. Daar draaien de twee sterren in 7,45 dagen rond elkaar. Eén die op onze zon,de andere is een derde groter.

Exoplaneten
Rondom dit sterrenpaar heeft zich een systeem met minstens twee planeten gevormd. De Kepler vond de 'exoplaneten' omdat zij vanaf de aarde gezien regelmatig voorbij hun dubbelsterren schuiven en dan telkens een klein deeltje van hun licht verduisteren. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners