Ruimtesonde Voyager balanceert mogelijk op de rand van ons zonnestelsel

© NASA

Voyager 1, de ruimtesonde van de Nasa die in 1977 gelanceerd werd, nadert het einde van ons zonnestelsel en “danst misschien al op de grens” met de interstellaire ruimte.

De wetenschappers verklaarden tijdens een conferentie rond de 35ste verjaardag van het project dat het “dagen, maanden of jaren” kan duren vooraleer de sonde de interstellaire ruimte betreedt.

In mei namen de wetenschappers een sterke stijging van kosmische straling op het toestel waar, waardoor ze dachten dat de sonde zich in de buurt van de heliopauze zou kunnen bevinden. Die wordt beschouwd als de grens tussen ons zonnestelsel en de interstellaire ruimte.

Historisch moment

Maar de vraag is: hoe ver is het nog tot aan die heliopauze? De wetenschappers kunnen daarom niet met zekerheid zeggen of de Voyager al dan niet op de rand van ons zonnestelsel danst.

Wanneer het ook mag gebeuren, het oversteken van een Aards object naar de interstellaire ruimte wordt ongetwijfeld een historisch moment.

Nasa noemde Voyager 1, die zich momenteel op 18 miljard kilometer van de zon bevindt, en Voyager 2 “de meest afgelegen actieve vertegenwoordigers van de mensheid en haar verlangen om te ontdekken”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content