Ruimtecargo in recordtijd van zes uur naar ISS

02/08/12 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

Het onbemand Russisch ruimteschip bereikte het ISS op 350 kilometer boven de aarde na zes uur in plaats van de gebruikelijke twee dagen.

Ruimtecargo in recordtijd van zes uur naar ISS

© AFP

De Progress M16-M is aan het internationaal ruimtestation ISS gekoppeld nadat het de vlucht vanop aarde in een recordtijd had gemaakt.

Het vrachtschip was donderdag om 1.35 uur plaatselijke tijd met een Sojoezraket vanuit Baikonoer in Kazachstan vertrokken (21.35 uur Belgische tijd) om 2,6 ton voorraden, brandstof, wetenschappelijke uitrusting en geschenken naar de bemanning van het ISS te brengen.

Na vier banen om de aarde meerde het schip donderdag om 03.18 uur Belgische tijd aan het ISS aan, meldden Russische media. Enkele minuten vroeger dan voorzien.

Besparingen

De nieuwe reistijd zou na verdere tests ook gebruikt kunnen worden voor bemande Sojoezvluchten en zo tijd en budget besparen.

"Als je een bemanning in zes uur aan boord van het internationaal ruimtestation kan krijgen is dat een stuk voordeliger dan de meer dan twee dagen die vandaag nodig zijn", aldus Dan Harman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Het ISS wordt momenteel bemand door drie Russische kosmonauten, twee Amerikaans astronauten en een Japanse astronaut. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners