Ruimteafval bedreigt aardse communicatienetwerken

27/05/10 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Een botsing tussen twee satellieten of stukken ruimteafval kan volgens een onuitgegeven rapport van het Pentagon grootschalige gevolgen hebben.

Ruimteafval bedreigt aardse communicatienetwerken

© ESA

De ruimte wordt meer en meer bevuild door afval dat werd achtergelaten tijdens ruimtemissies. Er zouden zo'n tientallen miljoenen brokstukken, waarvan 8.000 objecten groter dan een tennisbal, in de ruimte rondzweven, terwijl er 'maar' 3.000 satellieten rondom de aarde cirkelen.

Een botsing tussen dergelijke objecten kan een kettingreactie veroorzaken waarbij duizenden brokstukken de ruimte in worden gekatapulteerd, die op hun beurt satellieten kunnen vernietigen.

Als gevolg daarvan zouden onder andere televisiesignalen, internationale telefoonverbindingen, navigatiesystemen en weersvoorspellingen uitvallen en commerciële en militaire satellieten waardeloos worden.

"Ruimtewetten"

Het rapport komt er na een eerste grote crash tussen een Amerikaanse communicatiesatelliet en een niet meer gebruikte Russische militaire ruimtesonde boven Siberië vorig jaar. Die botsing veroorzaakte een waaier van 1.500 brokstukken waarvoor zelfs het internationaal Ruimtestation (ISS) moest uitwijken.

Volgens Mazlan Othman, directeur van het Outer Space Affairs office (OOSA) van de Verenigde Naties, moeten er richtlijnen uitgevaardigd worden om bedrijven en landen te doen ophouden met het vervuilen van de ruimte. "De ruimte moet haar eigen wetten en regels krijgen."

Lees meer over:

Onze partners