Rookstop slaat aan

Ongeveer de helft van de mensen die wil stoppen met roken, doet daarvoor een beroep op een arts. De andere helft kiest voor een tabacoloog.

Sinds 1 oktober 2009 kunnen artsen hun patiënten helpen stoppen met roken. Het Riziv creëerde hiervoor een aantal terugbetaalde prestaties. De huisarts die een patiënt voor de eerste keer op bezoek krijgt, ontvangt hiervoor bovenop het normale ereloon een (terugbetaald) supplement van 30 euro. Bij een vervolgsessie bedraagt dat supplement nog 20 euro. Een rondvraag van het medische weekblad de Huisarts bij de grootste ziekenfondsen leert dat de rookstop een relatief succes kent.

Tot einde maart telde de Christelijke Ziekenfondsen 2.920 prestaties voor tabaksontwenning. Bij de Socialistische Ziekenfondsen waren er dat tot 25 februari 1.170, terwijl de Onafhankelijke Ziekenfondsen uitkomen op ongeveer 1.500 prestaties. Het gaat hier zowel om een eerste consultatie als om opvolgsessies. Deze opvolgsessies zijn (samen met de sessies voor zwangere vrouwen) goed voor ongeveer tweederde van het totaal aantal prestaties.

Rokers doen in bijna de helft van de gevallen een beroep op een arts om te stoppen met roken. In driekwart van de gevallen is deze arts een huisarts. Daarnaast doet de stoppende roker ook een beroep op pneumologen en ORL’s.

Wanneer de roker niet voor een arts kiest, dan gaat zijn voorkeur uit naar een tabacoloog en in mindere mate naar een verpleegkundige. In een beperkt aantal gevallen kiest men voor een kinesitherapeut of een diëtist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content