Roddelen stimuleert de samenwerking

12/02/14 om 15:52 - Bijgewerkt om 16:05

Roddelen moedigt samenwerking aan, weert egoïsme en heeft zo een positief effect op de werking van een groep.

Roddelen stimuleert de samenwerking

© Thinkstock

Een groep gaat beter functioneren als er geroddeld wordt. Deze opmerkelijke conclusie formuleren de universiteiten van Stanford en Californië. Sommige roddels kunnen verhinderen dat aardige mensen worden uitgebuit en kunnen pesters uit de groep stoten.

In het onderzoek werden 216 proefpersonen in groepen verdeeld om dan een spel te spelen waarin financiële beslissingen moesten worden gemaakt. In het spel werden de deelnemers verondersteld samen te werken, maar wie egoïstisch was, kon daar bij het spel voordeel uit halen.

Slechte reputatie

Tussen de verschillende spelrondes moesten de proefpersonen van groep wisselen en mochten ze vervolgens roddelen over de leden van hun vorige groep.

Iemand die egoïstisch handelde, bouwde een bepaalde reputatie op. Mensen die met die persoon hadden samengewerkt, lichtten volgende collega's al snel in over het slechte gedrag van de egoïst. Uiteindelijk werden zulke spelers uitgesloten.

Groepen waarin de leden roddelen, zouden volgens de hoofdauteur van het onderzoek, Matthew Feinberg, beter samenwerken en egoïsme verstoten. Als de egoïsten dan ook nog eens buitenspel worden gezet, blijkt de groep beter te kunnen functioneren.

De spelers die besloten egoïstisch te handelen, leerden vaak uit hun fouten nadat ze waren verbannen uit de groep. De dreiging uitgesloten te worden, zorgde ervoor dat ze hun gedrag verbeterden. Als iemand zijn gedrag niet aanpaste, kreeg die een slechte reputatie en werd die persoon ook niet meer in andere groepen opgenomen. Zo vermeden de andere spelers dat er misbruik van hen zou worden gemaakt.

Therapeutisch

De studie versterkt de bevindingen uit eerdere onderzoeken die aantoonden dat mensen vrijgeviger zijn als ze weten dat anderen over hun gedrag zullen praten.

Niet alle roddels zijn goed, maar naast de irrelevante en schadelijke informatie bevatten roddels ook cruciale indicatoren die informeren over het gedrag van anderen. Vaak gaat het over informatie die je niet snel op een andere manier dan door roddels kan verkrijgen.

Roddelen kan ook therapeutisch werken. Een vroegere studie geleid door Feinberg toonde aan dat mensen zich beter voelden nadat ze geroddeld hadden over het slechte gedrag van anderen. Dat gevoel onderdrukte de frustratie die aan de basis van de roddel lag.

Lees meer over:

Onze partners