Rivier van dode vissen ontdekt

16/09/10 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

In de Amerikaanse staat Louisiana zijn in een rivier honderdduizenden vissen gestikt. Is er een link met de BP-olieramp?

Rivier van dode vissen ontdekt

© Reuters

Nadat vrijdag in het gebied van de Bayou Chaland in Plaquemines Parish in de Amerikaanse staat Louisiana een rivier van dode vissen werd ontdekt, stelden de lokale autoriteiten onmiddellijk een onderzoek in naar de oorzaak van de dood van de honderdduizenden vissen.

Er werd immers gevreesd dat de olieramp in de Golf van Mexico verantwoordelijk zou zijn. Louiisiana was een van de Amerikaanse staten die door de olieramp getroffen werden.

Maar volgens experts zou het een niets met het andere te maken hebben. Dit soort situaties blijkt een normaal natuurlijk fenomeen dat niet veroorzaakt zou zijn door de BP-olieramp.

Metabolisme

De combinatie van laag water en hoge temperaturen zorgt ervoor dat vissen stikken, zegt een woordvoerder van het Amerkiaanse Department of Wildlife and Fisheries in Louisiana. Warm water bevat minder zuurstof dan koud water en de hitte versnelt het metabolisme van planten en dieren waardoor ze meer zuurstof nodig hebben. De vissen stikten dus omdat het water te weinig zuurstof bevatte om hen in leven te houden.

Dergelijke situaties zijn niet ongewoon in de lage wateren van Louisiana in de late zomer en de vroege herfst.

Lees meer over:

Onze partners