Revolutionaire behandeling laat man weer stappen: ‘verlamming kan worden teruggedraaid’

© iStock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een Bulgaarse man die verlamd was van borst tot voeten, kan weer wandelen nadat hij een revolutionaire behandeling kreeg in Polen. De doorbraak wordt door deelnemende wetenschappers ‘impressionanter dan een mens wandelend op de maan’ genoemd.

Darek Fidyka raakte verlamd van de borstkas tot de voeten nadat hij met een mes werd aangevallen in 2010. Vandaag kan de Bulgaarse man weer wandelen met een looprek: het resultaat van een revolutionaire behandeling die hij in Polen kreeg.

Bij de behandeling werden zenuwcellen uit de neus genomen en in de beschadigde ruggengraat getransplanteerd. Zo staat in het onderzoek dat in het magazine Cell Transplantation gepubliceerd werd.

Brug tussen zenuwvezels

Het gaat meer specifiek over de gespecialiseerde olfactorische cellen, ‘olfactory ensheathing cells’ of OEC’s: cellen die kunnen worden geïsoleerd, gezuiverd en vermenigvuldigd waarna ze gebruikt kunnen worden voor implantatie in beschadigd zenuwweefsel om herstel te bevorderen. De cellen die een belangrijke rol spelen bij onze geurzin, werden bij de behandeling gebruikt als een soort brug die het nabije zenuwvezels mogelijk maakte om continu geregenereerd te worden.

‘We hebben aangetoond dat zenuwvezels kunnen terug groeien en hun functie kunnen herstellen, als we ze van een brug voorzien’, zegt Geoff Raisman van het neurologisch instituut aan de University College London tegen Agence France-Presse. ‘Ik vind het impressionanter dan een man die op de maan wandelt. Ik geloof dat dit het moment is waarop verlamming teruggedraaid kan worden.’

Fidyka moest twee operaties ondergaan en herstelt volgens het BBC-programma Panorama in het Akron Neuro-rehabilitatiecentrum in het Poolse Wroclaw.

Pawel Tabakow, neurochirurg aan de Universiteit van Wroclaw, leidde een team van chirurgen bij het verwijderen van een van de olfactorische clusters bij de patiënt, voordat de ontwikkelde cellen in het ruggenmerg – boven en onder de beschadiging – werden getransplanteerd.

‘Herstel van ruggengraat wordt werkelijkheid’

‘Het is geweldig om te zien hoe regeneratie van de ruggengraat – iets wat jarenlang onmogelijk werd geacht – werkelijkheid wordt’, vindt Tabakow.

Ondanks intense fysiotherapie, vertoonde Fidyka geen tekenen van herstel in de jaren na het ongeval. De eerste vooruitgang kwam er drie maanden na zijn operatie, toen zijn linkerdijbeen gespierd werd.

Nog eens drie maanden later, kon Fidyka zijn eerste stappen zetten langs parallelle stangen en met behulp van beugels. Nu, kan hij buiten wandelen met een looprek en ondertussen heeft hij ook enig gevoel in zijn blaas en darmen teruggekregen.

Patenten vrij beschikbaar stellen

Het onderzoek, waaraan ook een Brits team onder leiding van Raisman deelnam, werd gesteund door het Britse Stem Cell Foundation en de Nicholls Spinal Injury Foundation (NSIF). NSIF schonk 1,26 miljoen euro aan de wetenschappers in Londen en 303.000 euro aan het Poolse team. Beiden zeggen geen winst te willen halen uit de studie. NSIF zei tegen AFP dat het patenten zal aanvragen en die vrij beschikbaar zal stellen.

Volgens de UK Stem Cell Foundation is het team nu op zoek naar de beste bron voor olfactorische cellen en werkt het aan prototypes van biomaterialen van nanovezels waarop getransplanteerde OEC’s kunnen groeien. De bedoeling is nu om genoeg geld in te zamelen, zodat klinische tests kunnen worden uitgevoerd bij tien patiënten in Groot-Brittannië en Polen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content