Reusachtige planetoïde scheert maandag langs de aarde

© Nasa
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een grote planetoïde zal maandagavond langs de aarde scheren. Daarna is het wachten tot 2027 voor we nog eens zo’n groot object ontmoeten.

De planetoïde 2004 BL86 zal op 1,2 miljoen kilometer van de aarde scheren. Dat is zowat drie keer zo ver als de maan en naar astronomische normen ‘heel dichtbij’. Daarna moeten we 200 jaar wachten voor we de ruimterots terug zullen zien.

Hoewel er heel wat hemellichamen een bedreiging vormen voor de aarde, zal er gelukkig geen enkele van hen in de nabije toekomst op onze planeet inslaan. Maar omdat 2004 BL86 een halve kilometer groot is, zullen de harten van veel doemdenkers maandagavond misschien iets sneller slaan dan normaal.

Wetenschappers kijken alvast uit naar de komst van het ruimteobject. ‘Door de relatief dichte scheervlucht van een relatief grote asteroïde, krijgen we een unieke gelegenheid om ze te observeren en er meer over te leren’ zegt Don Yeomans van het Near Earth Object Program Office van de NASA. Een gelijkaardig ruimteobject zal pas in 2027 opduiken. Dan zullen we een ontmoeting hebben met de asteroïde 1999 AN10.

De ruimtesteen is ook interessant omdat je ze wellicht zal kunnen zien met een sterke verrekijker of hobbytelescoop. Zoiets gebeurt niet vaak. Voor wie niet over dergelijk apparatuur beschikt, kan gewoon via het internet de komst van de planetoïde volgen. The Virtual Telescope Project zendt het gebeuren live uit op maandagavond om 20.30u.

Het object werd op 30 januari 2004 ontdekt met behulp van het Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content