‘Resistentie tegen antibiotica zal jaarlijks 10 miljoen doden eisen’ (rapport)

© iStock

Antibiotica riskeren volledig hun effectiviteit te verliezen waardoor medische procedures zoals keizersneden, vervanging van gewrichten en chemotherapie in de toekomst te gevaarlijk zullen worden om nog uit te voeren.

Resistentie tegen antibiotica neemt aan een alarmerend tempo toe. Zonder passende tegenmaatregelen kunnen in de toekomst jaarlijks wereldwijd rond de tien miljoen mensen door resistente bacteriën sterven. Tot dat besluit komt een Brits rapport, dat donderdag werd gepubliceerd.

Vandaag komen al 700.000 mensen jaarlijks om het leven door infecties met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Tegen 2050 zou dit aantal zich nog kunnen vertienvoudigen. Dat zou betekenen dat antibioticaresistentie in de toekomst een grotere bedreiging zal vormen dan kanker vandaag. Het is niet alleen een bedreiging voor de wereldwijde gezondheid, maar ook voor de wereldwijde economie.

De Britse regering had het onderzoek in opdracht gegeven aan een wetenschappelijk team rond de Britse econoom Jim O’Neill.

In een 10 puntenprogramma spoort het team onder andere aan het gebruik van antibiotica in de landbouw wereldwijd te beperken en het weerstandsvermogen beter te controleren. Daarvoor is een wereldwijd fonds voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica nodig en een wereldwijd verbond in de strijd tegen resistente bacteriën. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content