Relaties zijn als wiskundige modellen

20/11/12 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Welke relaties zijn stabiel en welke zijn gedoemd te mislukken? Vraag het eens aan een wiskundige.

Relaties zijn als wiskundige modellen

© Reuters

Neuro-informaticus Natalia Bielczyk van de Radboud Universiteit Nijmegen maakte wiskundige modellen van relaties en kwam tot de voornaamste conclusie dat de dynamiek van een relatie afhankelijk is van de tijd die beide partners nemen voor het verwerken en geven van emotionele reacties.

Relaties zijn wiskundig te vangen in sinusgrafieken: golfbewegingen die omhoog en omlaag gaan. "Hoe stabieler de relatie, ofwel hoe beter de timing, hoe minder sterk de golven. De juiste timing kan er ook voor zorgen dat relaties die eigenlijk instabiel zijn, stabiel worden", aldus de onderzoekster.

"Dat gaat natuurlijk en intuïtief. Als een relatie langer duurt, voel je op een gegeven moment aan wanneer je wel of niet moet reageren", aldus Bielczyk. "Het wiskundige model kan bijvoorbeeld aangeven dat er pas na 10 seconden een reactie moet komen, maar als je bewust gaat tellen, heeft dat weer helemaal geen zin. De partners moeten het aanvoelen van elkaar. Voelen ze dat niet, dan gaat de relatie waarschijnlijk niet werken."

Romeo en Julia

Het wiskundig modelleren van relaties is een relatief nieuw vakgebied. De bekende wiskundige Steven Strogatz deed het als eerste in 1988 met de hypothetische relatie van Romeo en Julia als uitgangspunt.

Het model van Bielczyk biedt een wiskundige verklaring voor intuïtieve reacties in de sociale psychologie. "Ik wil geen uitspraken doen over het mogelijk creëren van ideale relaties. Maar psychologie is ook een werkgebied van mij. Als ik hier mensen mee kan helpen, is het natuurlijk schitterend." Voordat het zo ver is, moet er volgens haar nog wel veel vervolgonderzoek worden gedaan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners