Reis naar Mars begonnen

03/06/10 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Enkele vrijwilligers worden vanaf donderdag 18 maanden opgesloten in een container om na te gaan hoe mensen reageren tijdens een missie naar Mars.

Reis naar Mars begonnen

© Reuters

Zes mannen, onder wie drie Russen, twee Europeanen en een Chinees, maken deel uit van het Mars500-project waarbij een missie naar de Rode Planeet wordt gesimuleerd. Tijdens het experiment zullen de zes 520 dagen worden opgesloten in een container van 550 kubieke meter in het Instituut voor Biomedische problemen in Moskou.

Zo zullen de deelnemers zich moeten beperken tot een gelimiteerde hoeveelheid voedsel. "Het gaat om een echte missie. Alles is van bij de start aan boord. Er worden geen bevoorradingen uitgevoerd", zegt Martin Zell van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Aan boord is ook een internetverbinding aanwezig om contact te houden met de buitenwereld, maar die heeft een vertraging van twintig minuten, zoals bij een echte reis naar Mars.

Tijdens de "reis" zullen zo'n 100 experimenten worden uitgevoerd. Zowat halfweg de missie zullen drie bemanningsleden op het marsoppervlak landen en in hun zware ruimtepakken rondwandelen op de planeet.

De bedoeling is na te gaan hoe lichaam en geest reageren tijdens een lange reis in afzondering naar een andere wereld. De deelnemers zullen onderzocht worden op aspecten zoals stress, hormonenspiegel, slaapkwaliteit, humeur en de gevolgen van de inname van voedingssupplementen.

Ook de binnenkant van het ruimteschip zal aan een onderzoek onderworpen worden om te zien welke types van bacteriën er In de afgesloten ruimte leven.

Sluitstuk

Deze missie is het sluitstuk van het driedelige Mars500-project. Eerder warden al twee gelijkaardige studies uitgevoerd, waarvan één 14 dagen en een ander 105 dagen duurde.

Voor ruimtevaartorganisaties is Mars de ultieme bestemming. Helaas beschikken ze nog niet over de nodige technologieën om een dergelijke onderneming tot een goed einde te brengen. En dat zal nog een aantal jaren zo blijven.

Lees meer over:

Onze partners