Regeringscrisis was gevolg van tegengestelde herinneringen

© ImageGlobe

Vlamingen en Walen kijken anders tegen ons gemeenschappelijk verleden aan.

Volgens een internationale groep wetenschappers, gecoördineerd door psycholoog Olivier Luminet van de Université Catholique Louvain, is de langdurige regeringscrisis in ons land mee een gevolg van de soms tegengestelde herinneringen die de beide taalgroepen over het verleden hebben, en dat zowel op linguïstisch als op economisch en historisch vlak.

In het vakblad Memory Studies legt de ploeg uit dat Vlamingen nog altijd last hebben van herinneringen aan vernederingen als ze merken dat er Walen zijn die, zoals nieuwbakken premier Elio Di Rupo, geen Nederlands spreken. Het versterkt ook hun gevoel dat de Vlaamse cultuur bedreigd is.

De recente economische groei van Vlaanderen lokt bij Franstaligen dan weer herinneringen aan hún goede oude tijd uit, toen hún regio welvarend was. Vlamingen voelen zich vandaag dan weer ‘slachtoffers’ van de Belgische staat, die het duidelijk minder goed doet dan hun regio. Ook het feit dat de Walen het amnestiedebat over de Tweede Wereldoorlog nooit hebben willen voeren, kan steken. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content