"Radio Vaticaan veroorzaakt kanker"

15/07/10 om 11:29 - Bijgewerkt om 11:29

Er bestaat volgens Italiaanse experts een "duidelijk verband" tussen de straling van de antennes van Radio Vaticaan en kanker bij kinderen, zo meldt de BBC.

"Radio Vaticaan veroorzaakt kanker"

© Epa

Italiaanse kankerexperts ontdekten een hoog aantal tumoren en leukemie bij kinderen die in de buurt van de straalzenders van Radio Vaticaan wonen. In de dorpen nabij Rome zijn zo'n 60-tal antennes verspreid.

Een Italiaanse rechtbank onderzoekt al tien jaar lang of het abnormaal hoge aantal sterfgevallen door kanker bij families die nabij de zendmasten wonen, te wijten is aan de elektromagnetische straling. Volgens een 300 pagina's tellend rapport van het meest prestigieuze kankeronderzoekcentrum van het land is er wel degelijk een verband tussen de straling en de kankergevallen.

Het Vaticaan zegt verbaasd te zijn over de conclusie van het onderzoek en beweert dat de uitzendingen geen gevaar vormen voor de publieke gezondheid.

Internet

De gigantische stalen antennes werden in de loop van de voorbije eeuw opgericht op landbouwgrond die eigendom is van het Vaticaan. Ze stralen programma's van Radio Vacticaan door via midden- en kortegolf. Al lijkt die technologie de laatste jaren overbodig te worden, aangezien katholieke radiostations de programma's tegenwoordig van het internet kunnen halen en heruitzenden.

Volgens de mensen die in de buurt van de zendmasten wonen, hebben de radiogolven een invloed op de televisieontvangst en interfereren ze met elektronische huishoudelijke apparaten.

Lees meer over:

Onze partners