Psycholoog Luk Warlop wint IgNobelprijs Geneeskunde

Sinds 1991 reikt het IgNobelcomité elk jaar een aantal prijzen uit aan wetenschappers voor ‘verwezenlijkingen die mensen eerst doen lachen en vervolgens doen nadenken’.

De IgNobelprijzen zijn een jaarlijkse traditie van zelfrelativering in de hyperernstige wereld van de wetenschap.

Sinds 1991 reikt het IgNobelcomité elk jaar een aantal prijzen uit aan wetenschappers voor ‘verwezenlijkingen die mensen eerst doen lachen en vervolgens doen nadenken’. Dat is een wat zachtere aanpak dan in het begin, toen er vooral onderzoek dat ‘niet had mogen zijn uitgevoerd’ werd bekroond. Maar in de wetenschap kan alles zin hebben.

De prijzen worden uitgereikt aan de prestigieuze Harvard University in de Verenigde Staten, door échte Nobelprijswinnaars. Vandaag vindt de ceremonie voor de 21ste editie van de prijs plaats, en zowaar, er is een Belg bij de winnaars: psycholoog Luk Warlop van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij wint samen met twee Nederlandse collega’s de IgNobelprijs Geneeskunde voor een onderzoek gepubliceerd in het vakblad Psychological Science, waarin ze aantonen dat mensen die aan blaascontrole doen (‘hun plas ophouden’) geduldiger worden, ook en vooral op financieel vlak. Een aanwijzing voor beursmakelaars en bankiers dus: wat minder snel naar het toilet gaan, en de financiële risico’s zullen verminderen.

‘De associatie met pipi is blijkbaar voldoende om mensen te doen lachen, wat ik overigens niet erg vind’, zegt Luk Warlop in een reactie. ‘Maar in feite vinden wij dit behoorlijk ernstig onderzoek, want het zegt iets over de werking van onze hersenen, namelijk dat inhibitie van gedrag gegeneraliseerd kan worden, van het ene gedrag naar het andere kan overgaan.’ Warlop is met een van zijn collega’s naar Harvard afgereisd om zijn prijs op te halen.

België was tot dusver niet sterk vertegenwoordigd in de ondertussen al lange lijst van IgNobellaureaten. In 1993 was cardioloog Frans Van de Werf van de K.U. Leuven een van de 976 laureaten voor de IgNobelprijs Literatuur, omdat ze samen een onderzoeksrapport hadden geschreven dat honderd keer meer auteurs dan bladzijden telde. En in 1999 won de in Engeland werkzame Belg Jean-Marc Vanden-Broeck een IgNobelprijs Fysica voor onderzoek naar een theepot die bij het uitgieten niet lekt – dat was overigens een artikel uit het absolute topvakblad Nature. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content