Pratende robot moet astronauten gezelschap houden

04/08/13 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

Japan heeft een onbemand vrachtruimteschip naar het ISS gelanceerd. Aan boord van de cargo bevinden zich kleren, voedsel, een koelkast én een pratende robot die de bekende Japanse astronaut Kochi Wakata gezelschap moet houden.

Pratende robot moet astronauten gezelschap houden

Japan heeft een onbemand vrachtruimteschip (de H-2B) de ruimte in geschoten. Het tuig is vertrokken op het eiland Tanegashima, en zou op 9 augustus het Internationaal Ruimtestation ISS moeten bereiken.

Astro Boy

De cargo heeft een lading van 5,4 ton bij, en bevat onder meer kleren , voedsel, een koelkast en ... een pratende robot genaamd Kirobo, afgeleid van het bekende stripfiguurtje Astro Boy.

De robot - ontworpen door specialisten van de Universiteit van Tokio en de autobouwer Toyota - is 34 cm groot, weegt zowat 1 kilo en is ontworpen om te kunnen functioneren in een omgeving zonder zwaartekracht.

Software

Kirobo zal de Japanse veteraan-astronaut Kochi Wakata, de toekomstige bevelhebber van het ISS, gezelschap houden. Via gezichtsherkenningssoftware zal hij Wakata herkennen, en via spraaksoftware kan hij in het Japans met de astronaut communiceren. Voorts zal hij Wakata boodschappen doorgeven die vanop de aarde doorgegeven zijn, en hem helpen bij bepaalde experimenten.

Emotionele steun

Met Kirobo willen de ontwerpers onderzoeken hoe goed robots met mensen kunnen samenwerken, en of ze in staat zijn om astronauten die lange tijd geïsoleerd leven emotionele steun te verlenen.

Onze partners