Positief opvoeden is in

22/12/10 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Een nieuwe opvoedingswijze maakt sinds kort furore in België: 'Triple P' oftewel positief opvoeden.

Positief opvoeden is in

'Triple P' staat voor Positief Pedagogisch Programma. Dit opvoedprogramma legt de focus op wat het kind allemaal goed doet, en niet op wat er allemaal fout loopt.

Het programma bestaat al dertig jaar en is ontwikkeld door hoogleraar klinische psychologie Matthew R. Sanders aan de universiteit van Queensland in Australië. Sinds een tweetal jaar maakt het programma ook in België opgang.

Via 'Triple P'-cursussen wordt de positieve opvoedingsstrategie aan de man gebracht. Binnen deze cursussen worden de opvoedmethodes van de ouders bekeken, bijgeschaafd en opgevolgd. Er worden ook lezingen georganiseerd om ouders informatie te verstrekken over problemen waar ze vroeg of laat mee zullen kampen. Voorts is er ook een 'Triple P'-magazine dat gratis wordt uitgedeeld. Gouden regels over positieve relaties worden erin uitgedeeld en bekende ouders vertellen over de opvoeding van hun kinderen.

Veel vragen
Sinds 10 december zijn op de lokale zenders atv en rtv reclamespotjes te zien waarin de positieve opvoeding wordt gepromoot. Met deze campagne wil 'Triple P' niet alleen ouders bereiken en sensibiliseren, maar ook de maatschappij. Op die manier willen de mensen achter 'Triple P' duidelijk maken dat het oké is om vragen te hebben over de opvoeding van kinderen.

Ondanks de hype rond het opvoedingsprogramma zijn er volgens 'Triple P'-trainster Hilde Weekers niet meer problemen in de opvoeding dan vroeger. Het valt Weekers vooral op dat ouders veel vragen hebben over de opvoeding van hun kind.

Lees meer over:

Onze partners