'Poetin is een eikel' staat letterlijk in de sterren geschreven

08/07/14 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

Oekraïense activisten en astronomen hebben een ster naar de Russische president Vladimir Poetin genoemd, al zal die laatste dat niet als een compliment beschouwen.

'Poetin is een eikel' staat letterlijk in de sterren geschreven

Vladimir Poetin © AFP

De groep activisten en astronomen gaven vorige week via de organisatie Pale Blue Dot project ster KIC 9696936 de naam 'Putin-Huilo!', wat zoveel betekent als 'Poetin is een eikel'.

'Putin-Huilo!' is sinds de annexatie van de Krim door Rusland een cultslogan geworden in Oekraïne en vooral populair bij voetbalfans. De uitspraak werd eerder al in muziekvideo's gebruikt en geprint op T-shirts en accessoires en staat nu dus ook letterlijk in de sterren geschreven.

Iedereen kan voor een bijdrage van 7 euro via het Pale Blue Dot project, waarvan de opbrengst naar ruimteonderzoek gaat, een ster symbolisch adopteren en een naam geven.

Vrije meningsuiting

De stichter van het project zegt nu aan de Moscow Times dat de onflatteuze sterrennaam zal behouden blijven, ook nu hij kennis heeft genomen van de echte betekenis van de naam. 'Vrije meningsuiting staat nu letterlijk in de sterren geschreven', zegt Travis Metcalfe. 'We zijn niet van plan om eender welke adoptie te censureren. We waarderen de steun aan de wetenschap.'

Volgens Metcalfe is het niet de eerste keer dat mensen elkaar intergalactisch de duvel aandoen met een ongepaste sterrennaam.

Hoewel Pale Blue Dot een eigen databank heeft, is het de Internationale Astronomische Unie (IAU) die de officiële lijst van sterrennamen bijhoudt.

Lees meer over:

Onze partners