Pluto heeft blauwe lucht en kleine ijsplekken

Blauw licht om Pluto © REUTERS

De lucht op de dwergplaneet Pluto is blauw, zo blijkt verrassend uit nieuwe beelden die werden doorgestuurd door de ruimtesonde New Horizons. Verder werden er op Pluto ook waterijsgebieden aangetroffen.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa bekendgemaakt, nadat eerder een “fantastische ontdekking” was aangekondigd.

Dat de lucht op Pluto nagenoeg even blauw is als op de aarde, kobaltblauw, is volgens de Nasa-wetenschappers wellicht een gevolg van de luchtdeeltjes op de dwergplaneet. “Die opvallend blauwe tint zegt ons iets over de grootte en de samenstelling van de neveldeeltjes”, legt wetenschapper Carly Howett uit op de Nasa-website. “Een blauwe lucht is vaak een gevolg van een verspreiding van het zonlicht door erg kleine deeltjes. Op aarde gebeurt dat door erg kleine stikstofmoleculen. Op Pluto lijken de deeltjes wel iets groter te zijn, maar ze zijn nog altijd relatief klein.”

Rood ijs

Verder tonen beelden ook aan dat Pluto verschillende kleine waterijsgebieden bevat. “Grote oppervlaktes op Pluto tonen geen blootgesteld waterijs”, aldus wetenschapper Jason Cook. “Dat komt wellicht omdat het verborgen wordt door andere, meer volatiele ijssoorten. Begrijpen waarom het water op sommige plaatsen verschijnt, en op andere dan weer niet, is een nieuwe uitdaging.”

Het zichtbaar ijs ligt vaak in de rode zones. Waarom delen van de planeet rood kleuren, is nog niet duidelijk.

De beelden waarop Nasa zich baseert, zijn afkomstig van de ruimtesonde New Horizons, die in 2006 gelanceerd werd en in juli bij Pluto aankwam.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content