Planeet Mars is landing Curiosity gunstig gezind

05/08/12 om 10:57 - Bijgewerkt om 10:57

De weersomstandigheden op Mars zijn prima voor de landing van de Curiosity. De landing wordt een technologisch huzarenstukje.

De weersomstandigheden in de ruimte zijn gunstig voor de landing van de Amerikaanse robotjeep Curiosity op Mars, zo
heeft de NASA meegedeeld. "Mars is ons sympathiek gezind, wij zullen goede omstandigheden hebben", zei Ashwin Vasavada, één van de wetenschappers van het project MSL (Mars Science Laboratory) op een persconferentie die op NASA TV te volgen was.

De Curiosity moet maandag na een vlucht van acht maanden om 07.31 uur Belgische tijd neerstrijken in de Galekrater op de Rode Planeet. In tegenstelling tot de landing van vroegere robots zoals de Spirit en Opportunity komt er bij de landing geen luchtkussen aan te pas.

Onder andere met een valscherm, stuurraketjes en een kraan moet de Curiosity zeven minuten na de duik in de Martiaanse atmosfeer op de grond staan.

Zoektocht naar tekenen van leven
De zeswielige jeep ter grootte van een kleine auto kost volgens het
Duitse persbureau DPA ongeveer 1,9 miljard en volgens het Franse persbureau AFP 2,5 miljard dollar. Het is meteen de duurste Marsjeep van de NASA ooit. De robot beschikt over een gesofisticeerd systeem voor de analyse van stenen en de bodem van Mars, in de zoektocht naar tekenen van leven op onze buurplaneet.

De landingsplaats is één van de diepste op Mars. Wetenschappers vermoeden dat er in de kr ater ooit water heeft gevloeid. De missie op de planeet zelf duurt twee jaar. (AFP/DPA/EE)

Onze partners