Pijperosie doet weilanden instorten

© Science Photo Library

Op weilanden vindt meer ondergrondse erosie plaats dan op akkers.

Erosie is een proces dat over heel de wereld mensen in de ban houdt, omdat het impliceert dat veel vruchtbare landbouwgrond verloren gaat. Bij catastrofale grondverschuivingen kan er ook veel schade aan infrastructuur optreden.

Ook ons land is niet vrij van erosie, zoals modderstromen in vele Vlaamse gemeenten, onder meer in de Vlaamse Ardennen, bewijzen. De Vlaamse overheid neemt maatregelen om erosie te bestrijden door boeren te adviseren (en via subsidies te stimuleren) om akkers op erosiegevoelige percelen om te zetten in weilanden. Weilanden zijn in principe het ideale landgebruik om oppervlakte-erosie door water op hellingen tegen te gaan.

Maar er is een addertje onder het gras – in dit geval erg letterlijk te nemen: de ploeg rond geograaf Jean Poesen van de Katholieke Universiteit Leuven toont in het vakblad Geomorphology aan dat er op weilanden méér ondergrondse erosie optreedt dan elders. Waterdoorsijpeling kan ondergrondse gangetjes uitslijten tot echte ‘pijpen’ die instortingen en kloofvorming tot gevolg kunnen hebben.

Zo’n ‘pijperosie’ zou kunnen leiden tot grondverliezen van 2,3 tot liefst 4,6 ton per hectare en per jaar. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content