Persoonlijkheid verandert met veroudering

Voor jonge apen is het niet voordelig een doordrijver te zijn, voor oudere niet goed om te verlegen te zijn.

Het is een van die raadsels waar biologen mee worstelen, ondanks het feit dat men al lang weet dat variatie intrinsiek in het leven verweven zit, wegens noodzakelijk om een soort toe laten in te spelen op veranderingen in zijn leefomgeving.

Toch is er altijd die prangende kwestie, bijvoorbeeld in de apenwereld waartoe wij gemakshalve ook onszelf mogen rekenen, dat het blijkbaar vooral de dominantste mannen, de haantjes-de-voorste, zijn die de meeste kinderen krijgen. Waarom zijn er dan nog altijd verlegen mannen in het systeem, want in principe zou die karaktertrek geleidelijk moeten worden weg geselecteerd.

Het vakblad Proceedings of the Royal Society B suggereert, op basis van een studie van kleine lemuren, dat verschillende karaktertrekken voordelig kunnen zijn in verschillende fasen van een apenleven. Als je als jonge aap te doordravend bent, dreig je in de problemen te komen met oudere dieren die hun voorplantingscapaciteiten veilig willen stellen. Ben je als oudere aap te verlegen, kom je niet aan de bak. De optimale strategie is hier dus een evolutie van een bescheidener aanpak naar iets dynamisch.

Omdat het alvast in de bestudeerde apensoort voor vrouwen geen verschil maakt hoe ze zich gedragen, verandert het karakter van de vrouwelijke dieren veel minder dan dat van mannen.

Bij mensen ligt dat natuurlijk iets anders. Gelukkig maar, zullen sommigen zeggen. Wij zijn doorgaans zachtaardiger dan de rest van de apengemeenschap. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content