Patiënt negeert bijsluiter

© .

Vier op de tien patiënten lezen de bijsluiter bij het eerste gebruik van een geneesmiddel niet. De zes op de tien die het wél doen, lezen de bijsluiter erg selectief: vooral de posologie en de bijwerkingen kunnen op hun aandacht rekenen.

Dat blijkt toch uit een onderzoek van het adviesbureua aMACE, dat, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, het leesgedrag van patiënten onder de loep heeft genomen.

Meer dan 800 patiënten van diverse leeftijden en opleidingsniveaus werden bevraagd over de manier waarop ze met bijsluiters omgaan.

Ouderen (+65 jaar) lezen zeer gepolariseerd: ofwel lezen ze de bijsluiter helemaal ofwel lezen ze hem niet. De patiënt over het algemeen is weinig geïnteresseerd in de gezondheidswaarschuwingen. Nochtans is het net een bewuste politiek om die op de bijsluiter nog voor de posologie te zetten. Patiënten kijken er echter overheen.

Mannen
Het onderzoek bevestigt ook een van de meest hardnekkige vooroordelen: mannen zijn minder geïnteresseerd in hun gezondheid en doen ook minder moeite om zich te informeren. Zo is het ook: de bijsluiters worden al weinig gelezen, maar als ze gelezen worden, dan zijn het vrouwen die het voortouw nemen.

“Misschien moeten we in de toekomst meer gaan kijken naar IT-gadgets om zo de interesse van mannen op te wekken”, oppert professor Lies Leemans die het onderzoek uitvoerde. Een bijzondere doelgroep die moet gesensibiliseerd worden, zijn de laaggeschoolden.

Kleine lettertjes
Weinig patiënten weten ook dat alle bijsluiters op de site van het FAGG kunnen geraadpleegd worden. Van de 800 bevraagden ging bijna de helft wel op internet op zoek naar gezondheidsinformatie, maar slechts 52 daarvan surften ook naar de site van het FAGG.

In tegenstelling tot wat voor de hand ligt, zijn het niet de kleine lettertjes van de bijsluiter die de patiënt ontmoedigen. Als hen werd gevraagd waarom ze de bijsluiter niet lezen, dan gaven ze als antwoord dat hun arts en hun apotheker eigenlijk alles al hadden uitgelegd.

Désirée De Poot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content