Oxytocine houdt mannen weg van vrouwen

24/12/12 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

Een liefdeshormoon stimuleert de trouw van mannen in een relatie.

Oxytocine is het hormoon dat maakt dat u na een orgasme graag in de armen van uw geliefde blijft sluimeren (maar dan moet u er natuurlijk wel gevoelig voor zijn). Volgens de Journal of Neuroscience heeft het hormoon nog een andere functie in een relatie: het bevordert de trouw.

Wetenschappers stelden vast dat mannen met een hechte relatie die aan een snuifje oxytocine blootgesteld waren, een grotere afstand wilden bewaren als ze benaderd werden door een aantrekkelijke vrouw. Bij mannen die single waren, had het hormoon geen merkbaar effect.

Bij monogame muizensoorten was het grote belang van oxytocine in het stimuleren van trouw al aangetoond, maar bij de mens was het nog niet vastgesteld. Het verhaal moet echter een beetje gerelativeerd worden, want het gemeten afstandsverschil bedroeg ongeveer 15 centimeter. Misschien daarom dat er nog niet gesuggereerd werd om het middel actief als een trouwbevorderende factor in te zetten.

Oxytocine speelt bij vrouwen ook een rol in het in gang zetten van de bevalling en het stimuleren van borstvoeding. (DD)

Lees meer over:

Onze partners