Overlevingsreflex: wat gebeurt er met ons in levensbedreigende situaties?

© BELGAIMAGE

We kennen drie oerinstincten wanneer het noodlot toeslaat: verstijven, vluchten of vechten. In de Thalys koos Spencer Stone om te vechten. Maar wat gebeurt er met ons in levensbedreigende situaties?

We kennen drie oerinstincten wanneer het noodlot toeslaat: verstijven, vluchten of vechten. In de Thalys koos Spencer Stone om te vechten, de man is nu een held. Maar wat gebeurt er met ons in levensbedreigende situaties?

Bij acuut gevaar komt er een overlevingsreflex die we geërfd hebben van onze voorouders. Ons lichaam produceert dan adrenaline en cortisol. Je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, spieren worden gespannen en je zintuigen worden scherper. Maar een klein deel van de mensheid gaat vechten, de meesten slaan op de vlucht of bevriezen.

Hoe weet je of jij een vechter of een vluchter bent? Als je in het dagelijkse leven graag ruzie maakt, is de kans groot dat je een vechter bent. Dit is uiteraard maar een indicatie, maar je kunt wel leren hoe je met die aangeboren impulsen kunt omgaan. Door heel veel training kunnen mensen leren om op het juiste moment het juiste te doen. (AD/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content