Orion geland in Stille Oceaan: 'This is your new spacecraft, America'

05/12/14 om 10:39 - Bijgewerkt om 17:41

In Florida werd een Delta-raket met de nieuwe Amerikaanse Orion-capsule succesvol gelanceerd tot een hoogte van 5.800 km. Het is sinds 1972 geleden dat een ruimtetuig voor menselijk gebruik nog zo'n hoogte haalde. Met de begeleidende woorden 'This is your new spacecraft, America.' landde Orion uiteindelijk in de Stille Oceaan.

Lees ook: Nasa vat nieuw tijdperk aan met lancering van Orion

Om 13.05 uur werd de Orion van op Cape Canaveral in Florida met een zware Delta-IV draagraket gelanceerd. Om 17.29 uur landde de Orion met parachutes in de Stille Oceaan.


Broadcast live streaming video on Ustream

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft met succes de Orion gelanceerd, een nieuwe generatie ruimtetuigen die de mens verder moet brengen dan hij ooit is geweest. De Orion-capsule, de opvolger van de spaceshuttle, zou astronauten naar de maan, een asteroïde of zelfs de planeet Mars moeten kunnen brengen.

Vijf minuten na de lancering werd de opgebruikte onderste eerste trap van de Delta-IV afgeworpen, waarna de motor van de tweede trap een eerste keer tot ontsteking kwam, en waarna ook de neuskegel en ontsnappingstoren werden afgeworpen. Omstreeks 15.00 uur Belgische tijd kwam de motor van de tweede trap opnieuw tot leven, om 4 minuten 43 seconden te draaien, teneinde een hogere baan te bereiken.

Om 16.11 uur was de capsule 5.793 km van de Aarde verwijderd. Dat is vijftien keer verder dan het Internationaal Ruimtestation ISS dat er anderhalf uur over doet om één rondje te draaien. Daarmee werd ook de terugreis ingezet, waarbij de aantrekkingskracht van de Aarde zich liet gelden en de capsule een snelheid van 32.000 km per uur bereikte.

Omstreeks 16.30 uur maakte Orion zich los van het restant van de Delta-IV draagraket en vloog daarmee voor het eerst autonoom. Het betreft enkel de eigenlijke bemanningsmodule, met een nep-servicemodule. De echte servicemodule, met in het bijzonder de motoren, is in Europa in ontwikkeling.

Uiteindelijk landde Orion om 17.29 uur met parachutes in de Stille Oceaan.

Prijskaartje van de vlucht bedraagt zo'n 375 miljoen dollar, de kostprijs van de capsule niet meegerekend.

De vlucht was vooral bedoeld om het hitteschild van de capsule te testen, dat temperaturen van 2.200 graden moet kunnen weerstaan. Ook de parachutes die voor een goede landing moeten zorgen en de boordcomputers werden aan een test onderworpen. Daarnaast meten 1.200 sensoren de trillingen, het geluidsniveau en de temperatuur.

Bekijk hier een animatie van de testvlucht:

De testvlucht was eigenlijk voorzien voor donderdag, maar werd afgelast. Het aftellen werd herhaaldelijk onderbroken. Een eerste keer was dat omdat er zich een schip in de veiligheidszone bevond, andere keren wegens te veel wind. Ook waren er technische problemen, in het bijzonder met kleppen voor vloeibare zuurstof in twee van de drie opduwraketten. Het lanceervenster was tot 15.44 uur geopend, maar bleek onhaalbaar.

Lees meer over:

Onze partners