Oplossing voor ruimteafval in de maak

Wetenschappers willen een satelliet de ruimte insturen om het steeds groter wordende probleem van ruimteafval dat rond de aarde zweeft aan te pakken.

Het plan, dat door onderzoekers van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie in het vakblad Acta Astronautica werd voorgesteld, bestaat erin een ruimtetuig te lanceren met twee robotarmen, een om zich vast te klampen aan de brokstukken, een ander om ze te voorzien van een ionenmotor die ze richting vernietiging stuurt in de atmosfeer van de aarde. Zo wordt verhinderd dat het puin communicatiesatellieten uit de lucht haalt of het internationaal Ruimtestation (ISS) raakt.

Sinds het eerste object – Sputnik 1 – 53 jaar geleden naar de ruimte werd gelanceerd, heeft de mens een zwerm van misschien wel tientallen miljoenen grote en piepkleine afvalstukken gecreëerd. De rommel komt van oude raketten, achtergelaten satellieten en natuurlijk afval van botsingen tussen kometen en meteorieten.

Kessler Syndroom

Een teveel aan ruimteafval kan leiden tot het zogenaamde ‘Kessler Syndroom’, waarbij het onmogelijk wordt om nog een ruimtereis te maken uit vrees voor botsingen met ruimtepuin, waardoor de mens vast komt te zitten op zijn eigen planeet.

Een dergelijk situatie wordt al meer dan 30 jaar voorspeld door de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA. Een reeks van recente bijna-botsingen, waaronder een met het ISS vorige maand, verhoogt de noodzaak om een oplossing te vinden nog meer. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content