Oplossing voor inefficiënte antibiotica? Je eigen afweersysteem

© Science Photo Library

Wetenschappers speuren naarstig naar nieuwe middelen tegen infecties. Het bevorderen van het eigen afweersysteem van een lichaam is een van de mogelijkheden.

Steeds meer antibiotica worden inefficiënt in de strijd tegen bacteriële infecties. Bacteriën zijn meesters in het verwerven van weerstand tegen de middelen die wij tegen hen inzetten. Ze kunnen die weerstand zelfs aan elkaar doorgeven. Het probleem werd verergerd door het feit dat wij veel te lang veel te intensief van antibiotica gebruik hebben gemaakt.

Wetenschappers speuren daarom naarstig naar nieuwe middelen tegen infecties. Het bevorderen van het eigen afweersysteem van een lichaam is een van de mogelijkheden. Mohamed Lamkanfi van de Gentse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie is met zijn collega’s een eiwit op het spoor gekomen dat een rol kan spelen in het stimuleren van de natuurlijke immuniteit.

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature leggen ze uit hoe het uitschakelen van dat eiwit muizen een betere bescherming biedt tegen een aanval van bacteriën. Het NLRP6 is een receptoreiwit, dat andere stoffen uit de ingewikkelde afweerketen opvangt. Door het uitschakelen van het eiwit kunnen die andere stoffen hun activiteit langer uitvoeren.

Het vergaren van deze kennis is één zaak, het omzetten van het inzicht in iets wat nuttig kan zijn in de strijd tegen infecties is iets anders. Het kan nog jaren duren voor er een middel gevonden is, waardoor het eiwit actief wordt uitgeschakeld bij mensen die kampen met een zware bacteriële infectie. Maar zo gaat het dikwijls in de wetenschap. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content