Opgroeien met televisie is ongezond

04/05/10 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Kleuters die te veel televisiekijken, hebben later meer kans om slecht te presteren op school en houden er een ongezonde levenswijze op na.

Opgroeien met televisie is ongezond

Kleuters die te veel aan het televisiescherm gekluisterd zitten, hebben later meer kans om slecht te presteren op school en houden er een ongezonde levenswijze op na.

Dat blijkt uit een studie van universiteiten uit de Amerikaanse staat Michigan en het Canadese Montreal waarbij aan de ouders van kinderen van twee en vier jaar gevraagd werd hoe vaak hun kinderen televisie keken.

Bij de tweejarigen was dat gemiddeld minder dan negen uren per week terwijl dat bij de vierjarigen al opliep tot vijftien uren per week. Maar bij de tweejarigen zat elf procent boven het aanbevolen maximum van twee uur televisie per dag. Bij de vierjarigen lag dat percentage nog hoger, met 23 procent overtreders.

Toen de kinderen tien jaar werden, zochten de wetenschappers hen opnieuw op. Hun leerkrachten moesten vertellen hoe ze het deden op school. En aan de hand van de body mass index (BMI) werd gemeten hoe gezond die "televisiekinderen" waren.

Daaruit bleken al snel de negatieve effecten van het opgroeien met de televisie. Het engagement van die kinderen in het klaslokaal lag bijzonder laag en ook de cijfers voor wiskunde waren allesbehalve goed. Hun consumptie van frisdranken en junkfood daarentegen lag wel hoger dan bij de andere leeftijdsgenootjes.

Cruciaal

"De eerste levensfases zijn een cruciale periode voor de ontwikkeling van de hersenen en de vorming van het gedrag van een kind. Te veel televisie kijken in die periode kan later leiden tot ongezonde gewoontes", aldus Dr. Linda Pagani die het onderzoek leidde. De volledige studie is te lezen in het tijdschrift Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Lees meer over:

Onze partners